Aceştia au publicat studiul pe 10 august şi doresc să prezinte robotul la Conference on Robot Learning din Zürich, Elveţia, care va avea loc în octombrie, scrie Futurism.
Savanţii au numit noul sistem DON, care vine de la Dense Object Nets. DON poate vedea pentru că se uită la obiecte ca la o colecţie de puncte pe care robotul o procesează pentru a forma o hartă tridimensională, ceea ce înseamnă că savanţii nu sunt nevoiţi să catalogheze obiectele din seturile masive de date.
Atunci când DON vede un obiect care arată ca unul cu care este familiar, poate identifica varii părţi ale noului obiect. Spre exemplu, după ce experţii i-au arătat robotului un pantof şi l-au învăţat să îl ia de limbă, sistemul putea lua alţi pantofi (diferiţi ca model) de limbă. Altfel spus, la fel ca un om, DON a învăţat prin asociere.
„Multe abordări ale manipulării obiectelor nu pot identifica părţi specifice ale unui obiect indiferent de unghiul din care este privit acesta. Spre exemplu, algoritmii existenţi nu pot apuca o halbă de mâner, mai ales dacă halba are diferite orientări, precum pusă invers sau pe orizontală”, a precizat Lucas Manuelli, unul dintre cercetători.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pentru prima dată, un robot a realizat o intervenţie chirurgicală pe un ochi uman
Un robot a realizat, ÎN PREMIERĂ, o operaţie în interiorul ochiului uman